2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
В света има над четиристотин вида смокини. Те растат в Средиземноморския регион, в Близкия Изток, Средна Азия и Кавказ, както и в България. Понякога смокинята не е дърво, а храст, който достига височина до десет метра. Плодовете на смокинята се раждат само на женските дървета. Цветовете на смокинята се опрашват само от един вид оси и в това отношение растението е капризно. Плодовете на смокинята са вкусни и хранителни, те са жълтеникави, червеникави или лилави. Смокините не издържат дълго, затова се сушат на слънце. От това захарта в тях се увеличава. Ако растението расте при благоприятни условия, то може да достигне до двеста години. Смокини са изобразени върху древноегипетски барелефи и на древногръцки рисунки. Великият лечител Авицена лекувал със смокини малария, настинка и язва, а също така проказа и сифилис. Според него смокините запазвали младостта и красотата. Настойка от смокини се използва за компреси при настинка и за лекуване на възпаления. Етеричните масла, които се съдържат в смокините, поддържат кръвта в нормално състояние и по този начин заместват аспирина. Смокините се препоръчват на хора, които са заети с умствена работа. Плодовете на смокинята са доста калорични – съдържат 240 калории в сто грама, и са богати на въглехидрати и захари. В тях се съдържат хранителни влакнини, нишесте и органични киселини, белтъчини и мазнини, витамините А, В и С, каротин, калций, магнезий, натрий и многокалий. Смокините се използват при гастрит, възпаления на дихателните пътища и като намаляващо температурата средство. За тази цел служи отварата от плодовете, както и сладко от смокини. Отвара от сушени смокини се препоръчва при преумора, висока температура, ангина, инфекции на устната кухина, пресипналост. Една супена лъжица нарязани сушени смокини се залива с две чаени чаши вряла вода и десет минути се вари на слаб огън. Прецежда се и се пие четири пъти дневно по половин чаша. При витилиго помагат пресни листа от смокиня. Ако се налагат обезцветените участъци на кожата със свежи намачкани листа, за да пуснат сока си, пигментацията на кожата се възстановява. Сокът от пресни листа на смокиня хидратира сухата кожа, лекува черни точки и рани, унищожава брадавиците и изсветлява родилните петна – това е известно от древноизточни трактати. Смокините са идеални за закуска, но в малки количества и смесени с други плодове. Ако смесите една шепа нарязани сушени смокини с една шепа сушени сини сливи, две супени лъжици бадеми и всичко това попарите с вряла вода, ще получите страхотна здравословназакуска, която ще зареди мозъка ви с неподозирана енергия. Смокините са противопоказани при болести на панкреаса и при диабет, както и при възпаления на стомаха и при подагра. При нарушаване на обмяната на веществата също не се препоръчва консумацията на смокини. http://gotvach.bg |
Избягвайте смокините при остеопороза |
Смокините са изключително вкусни, екзотични и еротични плодове, които не бива в никакъв случай да пренебрегваме. Смокините виреят най-добре в субтропичните и тропичните климатични зони. Смокинята вирее и в България - в най-южните ни части като Сандански, Петрич, Синеморец. Узрелите смокини са с различен цвят - от почти бял до тъмновиолетов. Има различни сортове смокини: с различна големина, вкус и цвят, но всички са изключително съблазнителни. Смокинята съдържа много полезни съставки. Това я прави изключително полезна за консумация. В пресните плодове се съдържат 1.5 процента белтъчини, 11.5 въглехидрати и съвсем малко киселини. В сушените смокини протеините са 3.6 процента, въглехидратите - до 50%, което ги прави още по-сладки и много по-калорични. Ако искате да натрупате килограми, сушените смокини са за вас, както и ако имате нужда от възстановяване след тежка болест или операция. Те съдържат 214 ккал на 100 грама. Смокините са богати и на витамини С, В1, В6, на минерални вещества като натрий, калий, калций,магнезий, фосфор. Витаминът В6 е отговорен за производството на серотонина, известен като "хормона на удоволствието" и прави смокините желан плод както за влюбени, така и за самотни. Единственото, за което трябва да се внимава е да не се окаже, че сте алергични към смокините. Ако сте чувствителни към сулфити и серен диоксид, трябва да внимавате със сушените смокини, защото обикновено се третират, с цел запазване на дълготрайността им. Смокините съдържат оксалати, които попаднали в големи количества в организма кристализират и могат да създадат проблеми. Трябва да се има предвид, че оксалатите отнемат от организма калция и трябва да се внимава, особено при хора, които имат остеопороза. Но ако нямате проблеми със стомаха – няма защо да се притеснявате. Единствено не трябва да преяждате системно със смокини.
http://gotvach.bg/ |
Смокинята - философският плод |
2 юли - Рожден ден на любимата Вислава Ш...
Критерии за публикуване на вашите постин...