Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 09:23 - Максим при Св. Максим Изповедник
Автор: sarcezlatna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2793 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.01.2012 15:23


Именният ден на Максовците е днес. Моят син празнува. Избрахме това име неслучайно :) Кръстен е на прапрадядо си. Свекър ми с особена гордост обичаше да разказва  как дядо Максим, още съвсем малко момче, с хитрост успял да избяга от еничарите, които  го отвели. След това успял да се върне обратно при родителите си. По-късно бил комита, знаменосец на чета от Априлското въстание, а след освобождението кмет. Легендарният Максим оставил следа върху потомците си - родът започнал да се нарича Максимови.
Имах списък с имена, всички грижливо обмисляни, но когато се роди синът ми (4, 200кг - още една причина за избора на име!), аз го погледнах и разбрах - това е Максим, никой друг ! Подобно на земният родственик, именният светец- небесен покровител на детето - Св. Максим Изповедник също е удивително смел мъж.  Освен безстрашието си,той притежавал един от най-блестящите умове на своето време.
Това лято имахме възможността да се поклоним пред мощите на светеца. Те бяха пристигнали тук по повод годишнина от итронизацията на патриарха. Това е историята на нашето посещение в снимки



                 image
             
Малкото човече пред големия храм по права линия


                 image
                                         пред вратите
     "Затова ви казвам, искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, чукайте и ще ви се отвори." Лука 11:9



                image
                        
при входа следван от майчината сянка

               
               image

 Ето го : Св. Максим облечен в червена дреха, като се замисля, не съм срещала такова изображение на светец облечен в червено.

Кой е той? Св. Максим Изповедник е известен като един от най-големите ерудити в православния свят. Преподобни Максим Изповедник се е родил около 580 г. в Цариград в знатно семейство. Получил прекрасно образование, бил най-могъщият философски ум на Изтока в своето време, дълбок познавач на Платон, Аристотел и неоплатониците. Работата му била насочена срещу ересите, които се стремели за заличат човешкото начало в Исус Христос. Те обаче били поддържани от императора и тогавашния патриарх. Св. Максим бил императорски секретар, но напуснал длъжността си и се отдалечил от двореца. Постъпил в уединената Хризополска обител, където бил избран за игумен, но настоял да остане обикновен монах. Когато ереста се засилила, напуснал дори манастира. Живял в Александрия, в Картаген, на остров Крит. Заради спора му с патриарха били свикани няколко епископски събори, но станали и повод за гонения. Максим бил отвлечен и съден като държавен престъпник. Бил увещаван да се откаже от учението, в което вярвал, измъчван, оскърбяван. Но на всичко това той кротко отговарял: „Благодаря на моя Бог, че съм изтезаван за престъпления, които не съм извършил! Нека чрез това се умият волните ми прегрешения!"


image

Мощите му се съхраняват в атонския манастир „Св. Павел". Напускат го много рядко – за последните 40 години са били само в Румъния (миналата година), а сега – и в България. Дали заради близкото звучене на "мощи" и "свещи"...тук Максим се опитва да си запали свещичката над мощите на именния си светец.


image

Заточили светеца в крепостта „Визия" в Тракия, местили от един затвор в друг, а след това отново го подложили на кървави изтезания в Цариград. Накрая отрязали езика му и отсекли дясната му ръка, за да не може да проповядва и да пише. Подхвърлили на същото наказание и ученика му Анастасий, а след това развеждали и двамата по улиците, като показвали отрязаните им езици и ръце. След това отново ги изпратили на заточение в Скития (днешна Добруджа). Анастасий починал още по пътя, а св. Максим бил затворен в крепостта Схимарис, където починал на 13 август 662 г.
Ръката, която е отсечена, за да спре да пише!!! Сега благославяща ръка на Светеца, превърната в негов символ!


           
         image

Напускаме храма в пътека от светлина, където се чувстваме като отразени сенки в смътното огледало на реалността, за което той е писал...


   imageimage
                                               КУПОЛИ

Нека бъдеш пазен по  небесното застъпничество в молитвите на именния си светия, мъничко човече Макси!
 





Тагове:   имен ден,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - Честити!
21.01.2012 09:28
Да расте здрав и щастлив твоя малък Максим!:)
цитирай
2. sarcezlatna - Благодаря, Марта!
21.01.2012 09:37
И вие бъдете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sarcezlatna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 549459
Постинги: 65535
Коментари: 570
Гласове: 5030
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930